Gert van der Kolk - 06 51050119 info@oio.nl

PDF

Tweedehands

De stripspeciaalzaak waar ik vaak kom, heeft sinds kort weer een behoorlijke afdeling tweedehands. Daar zit de gebruikelijke meuk tussen. Maar soms ook zo’n zeldzaamheid waar je al jaren achterheen hebt gezeten en die dan ineens voor een meer dan zacht prijsje in puike staat te koop is. Dat is me nu al een paar keer gebeurd en omdat ik niet helemaal onbekend ben met de catalogusprijzen op bijvoorbeeld Catawiki, kijk ik zo’n stripboek wantrouwig na. Heeft de kleuter van de vorige eigenaar soms met balpen alle lijntjes nagetrokken?

Maar niks aan de hand. Het blijkt beleid van de winkeleigenaar, die niet wil meedoen aan wat hij zwarte tulpenhandel vindt en daarom ook de zeldzaamheden tegen nog geen kwart van de cataloguswaarde hup tussen de stukgelezen Suske&Wiskes zet. Mazzelaar die ze vindt.

Mooi

Op het web shoppend is het verstandig van de vuistregel uit te gaan: als iets te mooi is om waar te zijn, is het ook te mooi om waar te zijn. Maar omdat je niets kunt vastpakken loop je het risico ongefundeerd pessimistisch in plaats van dito optimistisch te zijn.

Een variant hiervan is het kopen van een dienst die nog geleverd moet worden. De particulier die een klusjesman inhuurt om de badkamer te renoveren. De overheid die de levering van vervoer op maat, schoonmaak of thuiszorg aanbesteedt. Het mag niet teveel kosten en er is altijd wel een partij te vinden die zo graag het werk wil hebben, dat die er alles aan doet om een zo laag mogelijke prijs te stellen.

Mis

Soms gaat dat goed. Dan werkt die zzp’ende bouwvakker zich uit de naad voor jouw mooie badkamer. Dan heeft een aannemer slim gecalculeerd en het werk zo knap georganiseerd dat hij binnen de tijd en binnen budget conform specificaties het werk oplevert. Denk bijvoorbeeld aan de aanleg van Maasvlakte 2 en de verbreding van de A12 tussen Utrecht Lunetten en Veenendaal.

En soms gaat het lelijk mis – zoals de wegverbreding van de A15 door de Botlek, het faillissement van thuiszorgorganisatie TSN, faillissementen bij verzorgers van doelgroepenvervoer. Dan heeft iedereen het nakijken en vliegen de verwijten heen en weer. De marktpartijen hebben te laag ingeschreven, de overheden wilden voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Er is sprake van systeemdwang – “zo zijn nu eenmaal de aanbestedingsregels” – en van ongefundeerd optimisme dat iets wat te mooi is om waar te zijn, soms simpelweg waar is.

Risicovol

Intrigerend is daarom het artikel in de NRC van 13 februari over de bouw van de zeesluis bij IJmuiden. De winnende combinatie bleef 150 miljoen onder de plafondprijs en was daarmee 100 miljoen goedkoper dan nummer twee. Geen wonder dat Rijkswaterstaat eerst de boel liet onderzoeken alvorens tot gunning over te gaan. Mijn risicobewustzijn raakt geprikkeld door twee passages. De projectdirecteur van Rijkswaterstaat noemt het een ontwerp “op het scherp van de snede”.  En de projectdirecteuren van de combinatie: “We noemen ons plan inventief. Niet innovatief. Dat klinkt risicovol.”

Precies. Daarom bewaar ik dit artikel. Want hoe dan ook is het straks nieuws. Of de combinatie heeft buitengewoon knap werk geleverd, óf er is gebleken dat wat te mooi lijkt om waar te zijn, ook te mooi is.