Gert van der Kolk - 06 51050119 info@oio.nl

PDF

Feesten

Een hechte club mensen die al langer met elkaar werkten en competitief waren ingesteld – daar deden we een training procesmanagement mee. Aan het principe work hard, play hard gaven ze vorm door na cursustijd stevig te feesten en de volgende ochtend (’s avonds een vent, ’s ochtends een vent) tien minuten voor aanvang present te zijn. De enige vrouw in het gezelschap ging rond met aspirines en een opbeurend woord en droeg er zo aan bij dat iedereen bij de les bleef.

Aspirientje

Zij was een vibe manager al voordat die functie was uitgevonden. Tenminste, dat begrijp ik uit een artikel in het economiekatern van de NRC van 26 maart. Dat gaat over vibe management, “je werk zo leuk maken, dat je er zelfs in je vrije tijd wilt zijn”. Een productmanager vertelt wat de vibe manager zoal voor hem doet. Erop letten dat hij goed eet, een paaseitje op zijn bureau zetten, en toen hij zich ziek voelde kwam ze hem, nog voor hij een collega om een aspirientje had kunnen vragen, verschillende soorten thee en vitaminen aanreiken. “Dat is toch heerlijk, ik hoefde meteen niet meer naar huis.”

Substituut

Op de begeleidende foto twee hippe vibe managers. Uniform: zwaar brilmontuur, donkere kleren, niet lachen en de wenkbrauwen in een ernstige (of ironische?) boog… Eerlijk gezegd dacht ik eerst aan een vroege 1-aprilgrap. De vibe manager als een rolbevestigende substituut-moeder, een kantoormanager met zorgtaken, of een zorgmanager met kantoortaken, een spin die een sociaal vangnet spint voor mensen die anders alleen met hun computer praten…

Vergeten

Het NRC-artikel verwijst echter naar een serieus bedoeld, maar nogal warrig verhaal in Fast Company. De COO van Heroku belijdt daarin zijn geloof in vibe, dat eraan zou hebben bijgedragen dat het bedrijf werd opgekocht voor dik 200 miljoen dollar. Met vibe en al, want die helpt je ook door moeilijke tijden. Nu ja, onlangs niet, toen was een grote klant erg ontevreden, want Heroku was even vergeten te presteren en naar zijn klanten te luisteren. Maar toch ook weer wel, want vibe stelde ze in staat het probleem te lijf te gaan en, meer in het algemeen, flexibel en veerkrachtig te zijn…

Sfeer

Hm. Het wordt er zo niet duidelijker op – wat is nou de werkelijke toegevoegde waarde van vibe? Misschien niet op de eerste plaats dat de jongste bediende op zijn werk het hotel vindt dat hij thuis achterliet, of dat je je bedrijf voor een duizelingwekkend bedrag verpatst. Maar eerder dat je ermee onderkent dat sfeer een belangrijke stuurvariabele is om samenwerking vorm te geven. In de juiste sfeer is het gemakkelijker naar elkaar te luisteren, een besluit te nemen, heb je er zin in om samen iets moois tot stand te brengen.

Chef

Aan de vele synoniemen voor procesmanager kunnen we daarom gerust die van chef sfeer of vibe manager toevoegen. Sfeer is delicaat, gevoelig voor het juiste woord op het juiste moment, de schikking van de tafel, de plek waar vergaderd wordt, de lichaamstaal bij begroeting… Een goede procesmanager weet immers welke vibe bij welke context past, en wat hij moet doen voor de juiste sfeer (hard werken, ontspannen, hoge druk, anything goes, …) om voortgang te boeken en draagvlak en draagkracht te vinden voor wat de opdrachtgever wil.