Marie-Josée Dries - 06 22455433       Gert van der Kolk - 06 51050119 info@oio.nl

Nieuw

 

Procesblog

    • Van ons zelf hebben we een vertekend beeld. maar dat hoeft ons niet te beletten, er pragmatisch mee om te gaan en het als instrument in te zetten (101218)
    • Hoe krijg je binnen en buiten, die nogal eens met de beste bedoelingen tegenover elkaar worden gezet, passend? (091118)
    • Over Paul Valens – die je leerde, zò tegen strategische vragen aan te kijken dat ze wel serieus maar niet ernstig zijn, en wel ingewikkeld maar niet moeilijk (031018)
    • In “Dienen en beïnvloeden” laat Wim Kuijken met zes cases zien hoe je omgaat met partijen tussen wie “de macht chronisch verdeeld” is (030918)
    • Ritselen is geknipt om binnenstebuiten te keren door middel van actieonderzoek en het ontwikkelen van praktijktheorieën over effectief ritselen (090818)

Ontbinden in Factoren

Om te weten of we veilig en gezond werken geven regels, richtlijnen en procedures houvast. Hoe meer vinkjes we zetten, des te beter. Maar gepast wantrouwen is op z’n plaats, want we kijken ermee naar het verleden. Hoe (on)veilig of (on)gezond iets is, verschuift in de tijd en is onderwerp van discussie. Standpunten zitten ons daarbij in de weg. Je kunt er grip op krijgen door ze te ontbinden in factoren. Gert van der Kolk schreef er een artikel over in Vakblad Arbo van december 2018.

Mini-symposium Dwarskijken

Wie in zijn klus laat dwarskijken, organiseert bij een faseovergang of beslismoment een frisse blik van buiten door onafhankelijke experts. Hoe pakt dat uit in de praktijk? Op een mini-symposium wisselden opdrachtgevers, dwarskijkers en belangstellenden hun ervaringen uit. Wat dat opleverde is nu beschikbaar. (270518)

Anders

De pagina’s over wat we doen en hoe we tegen leren aankijken, hebben we vereenvoudigd en gemakkelijker leesbaar gemaakt.

Vormen vergeleken

Een aantal vormen van procesmanagement hebben we naast elkaar gelegd. We vergelijken aanleiding, ontwerpprincipes, besturing, waarden en gehoopte uitkomsten. De uitkomsten hebben we in een documentje samengevat. Je vindt het op de pagina Om te hebben.
(300118)

Nieuwe jas

OIO.nl heeft een nieuwe jas. Ook onder de motorkap is het nodige vernieuwd. (Overigens met dank aan BD-IT.) Sites die we bij oiospecials.nl hadden ondergebracht, zoals over werkend leren en over workshops, hebben we met oio.nl geïntegreerd. Ook het blog over procesmanagement staat nu hier. Alles onder 1 dak, wel zo gemakkelijk.

Je kunt je nu ook abonneren op het blog. Dan krijg je een e-mail als een nieuw stukje on-line staat. Vul de box in onderaan een blog; je krijgt dan een e-mail met het verzoek, je inschrijving te bevestigen.

Sites die we maken voor trainingen en leergangen zijn via (het archief van) het LMS te benaderen, of door de url rechtstreeks in te tikken.
(280118)

Column

Een gastcolumn over cultuurverandering in het Vakblad Arbo nr 12 2016, Vakmedianet.

Interview

De zoektocht naar het vak“: een interview met Gert van der Kolk door Walter Zwaard in Vakblad Arbo nr 7, 2016.

Draagvlak en draagkracht

Een stukje over ons boek in TvOO van september 2015. Wanda Zoet schreef een prima recensie over Draagvlak en Draagkracht. Zie voor meer informatie over ons boek over procesmanagement en een voorproefje van de inhoud de site die we hebben gemaakt over Draagvlak en draagkracht.

Alert op risico

Hoe breng je risicobewustzijn en risicobewust handelen in mensen en organisaties met succes tot ontwikkeling? Hierover schreven we samen met Thinka Bor het boek Alert op risico. Het is verschenen bij Vakmedianet. Zie hier voor vier besprekingen (onder de tab recensies). Ook als e-book verkrijgbaar.

 

 

Zomerkaarten

Een overzicht van de kaarten vind je hier.

De laatste blogs

Het instrumentele zelf

Zwaargewichten De commissie waarvan ik secretaris was telde zeven leden, maar draaide om twee zwaargewichten uit het middenbestuur. Zij hadden een vast ritueel om tot besluiten te komen. De een zei met kracht van argumenten dat het zus moest. De ander hield daarna een...

Lees meer

Passend

Altruïsme Een observatie die veel procesmanagers doen is dat ze “buiten” hun hart ophalen maar afknappen op “binnen”. Partijen buiten willen wat, zijn blij dat je langskomt en iets voor ze kunt betekenen. En als het erop aankomt willen ze best een beetje inschikken om...

Lees meer

Strateeg

Resistent De enige bestuurslaag die opmerkelijk resistent blijkt tegen herindeling en schaalvergroting is de provinciale. Aan het Rijk heeft het niet gelegen. Dat probeert al sinds jaar en dag de provinciale bestuurslaag te saneren. De laatste was minister Plasterk....

Lees meer

Dienen en beïnvloeden

Kaart Wat een geweldig idee van de NSOB om in het boek Dienen en beïnvloeden de lengte, breedte en diepte van het ambtelijk vakmanschap van Wim Kuijken in kaart te brengen. De “topambtenaar” (een erg lelijk woord dat ongeveer honderdduizend keer valt) was ondermeer...

Lees meer

Categorieën

Archief