Nieuw
Procesblog
-
- Meer dan individualisme scheurt ongelijke verdeling van allerlei kapitaal het maatschappelijk weefsel. In hoeverre houden we dat professioneel in stand? (230526)
- Dikke regels zijn voor meerdere uitleg vatbaar en spreken daarom je professionaliteit aan: waarom interpreteer je ze zus, en niet zo? (230430)
- Hoe laveren we tussen dilemma’s? Diabologisch – drukken op de zwakke plek van de ander ? Of dilemmalogisch: zoeken naar een middenweg? (230328)
- Tegenspraak geven en krijgen om de waarheid op tafel te krijgen is een complexe interactie. Lees Macht en Moed. Of kijk een aflevering van Star Trek (230228)
- Niet bij iedere timmerman thuis klemmen de deuren. Een stukje over samenwerken, voor Marie-Josée, mijn kompaan sinds bijna 25 jaar. Zij overleed half februari 2022 (220227)
Meer blogs…
Publicaties in Vakblad ARBO en ARBO Online
-
- De grootste obstakels voor een deugdelijk risicomanagement liggen niet in
hoe we het inrichten, maar in hoe we tegenover risico’s staan: in een permanente staat van ontkenning (Vakblad Arbo feb. 2023) - “Verzuim” is een woord met een naar, maar productief randje (Arbo Online 16 november 2022)
- Hoe dichten we het gat tussen bedoeling en effect? (Vakblad Arbo nr 4, 2022)
- In veel data zien we trends, we volgen die maar vormen hem zelden. Daardoor halen we er niet uit wat erin zit. (Arbo Online 6 september 2022)
- Waarom blijven we hardnekkig werken met concepten waar zoveel vraagtekens bij te plaatsen zijn? (Arbo Online 15 juni 2022)
- Giftige werkomgevingen: om een cultuuromslag een begin van een kans te geven is een ander dan het individualistische verhaal over werk en organisaties nodig (Vakblad ARBO nr 2, 2022)
- Om de druk van de tijd te verminderen kopen we tijd van anderen. Dat maakt tijdsdruk en de omgang ermee tot een persoonlijke én maatschappelijke kwestie. (Vakblad ARBO oktober 2021)
- Een effectieve manier om van iets niets te maken, is de grenzen weg te halen. Uiteindelijk ziet het er dan overal hetzelfde uit. Begrenzen is een scheppende activiteit (mei 2021) – ook te vinden op Arbo Online.
- Zou Het Nieuwe Werken nog bestaan? Waarmee we de geneugten konden smaken van het werken zonder afhankelijk te zijn van werkplek, tijd en plaats? Ik schreef er een column over in Vakblad ARBO. Ook te vinden op Arbo Online.
- Het blogje over het Peter Principle is, iets uitgebreider, ook te vinden op Arbo Online.
- We tellen wat af. Zoveel, dat we er ons zelden rekenschap van geven. Doe je dat wel, dan tel je mee (maart 2020)
- De kanarie in de kolenmijn is een uitstekend early warning system. Maar dan moet je er wel iets mee doen. Anders is het zielig voor de kanarie (februari 2020)
- We zijn in de dagelijkse omgang op het werk en daarbuiten zo gewend op het toneel te staan, dat we dat pas in de gaten krijgen als
iemand uit zijn rol valt (oktober 2019)
- Opklimmen is een geweldige ervaring tot je boven je kunnen uit geklommen bent. Hoe voorkom je dat? (juni 2019)
- Vanwaar toch die voorkeur voor managers die coachend leidinggeven? Ze kunnen beter, ook uit zelfbehoud, van alle markten thuis zijn (maart 2019)
- Hoe (on)veilig of (on)gezond iets is, verschuift in de tijd en is onderwerp van discussie. Standpunten zitten ons daarbij in de weg. Je kunt er grip op krijgen door ze te ontbinden in factoren (december 2018)
- Cultuurverandering komt net als een regenbui van boven. Het zijn de bazen die er erover beginnen. Dat lokt daaronder de reflex uit om te schuilen tot de wolk is uitgeregend (december 2016)
- De zoektocht naar het vak van procesmanager (juli 2016)
- De grootste obstakels voor een deugdelijk risicomanagement liggen niet in
Open aanbod Processturing met ACE
Veel maatschappelijke opgaven vragen een samenwerking van private partijen, (semi-)publieke organisaties en overheden. Denk aan ruimtelijke vraagstukken, energietransitie, watermanagement, sociale opgaven…
Met Processturing met ACE kun je de samenwerking tussen die partijen zo organiseren dat draagvlak en draagkracht ontstaan voor
realiseerbare oplossingen. Door de methodische benadering wordt je aanpak bovendien bespreekbaar en overdraagbaar.
We hebben er een open aanbod voor ontwikkeld: een training van vier dagen waarin je leert hoe je processen resultaatgericht ontwerpt en bestuurt. Zie de brochure en de website!
Autonomie
Op PlatformOverheid: een bewerking en uitbreiding van een blogje over autonomie, naar aanleiding van het gelijknamige boek van Beate Rössler.
“De lijn”, grenzen, conflicten
Om complexe vraagstukken op te lossen is het soms nodig om buiten de lijntjes te kleuren. Dat valt “de lijn” niet altijd gemakkelijk, want die is er nou juist om dat niet te doen. Dan gebruiken we hulpstructuren, zoals een project, programma of proces. Tussen lijn en hulpstructuur ontstaan grensverkeer, – conflicten en -schermutselingen. Hoe voorkom je nou dat de energie daarin weglekt, zodat je die niet meer kunt steken in het behalen van resultaten? We schreven er twee blogjes over: Lijnen en grenzen resp. Grenzen en lijnen. En we maakten er een instrumentje voor. Je vindt het als download onderaan het tweede blogje en bovenaan op de pagina Om te hebben.
Mini-symposium Dwarskijken
Wie in zijn klus laat dwarskijken, organiseert bij een faseovergang of beslismoment een frisse blik van buiten door onafhankelijke experts. Hoe pakt dat uit in de praktijk? Op een mini-symposium wisselden opdrachtgevers, dwarskijkers en belangstellenden hun ervaringen uit. Wat dat opleverde is nu beschikbaar. (270518)
Anders
De pagina’s over wat we doen en hoe we tegen leren aankijken, hebben we vereenvoudigd en gemakkelijker leesbaar gemaakt.
Vormen vergeleken
Een aantal vormen van procesmanagement hebben we naast elkaar gelegd. We vergelijken aanleiding, ontwerpprincipes, besturing, waarden en gehoopte uitkomsten. De uitkomsten hebben we in een documentje samengevat. Je vindt het op de pagina Om te hebben.
(300118)
Nieuwe jas
OIO.nl heeft een nieuwe jas. Ook onder de motorkap is het nodige vernieuwd. (Overigens met dank aan BD-IT.) Sites die we bij oiospecials.nl hadden ondergebracht, zoals over werkend leren en over workshops, hebben we met oio.nl geïntegreerd. Ook het blog over procesmanagement staat nu hier. Alles onder 1 dak, wel zo gemakkelijk.
Je kunt je nu ook abonneren op het blog. Dan krijg je een e-mail als een nieuw stukje on-line staat. Vul de box in onderaan een blog; je krijgt dan een e-mail met het verzoek, je inschrijving te bevestigen.
Sites die we maken voor trainingen en leergangen zijn via (het archief van) het LMS te benaderen, of door de url rechtstreeks in te tikken.
(280118)
Draagvlak en draagkracht
Een stukje over ons boek in TvOO van september 2015. Wanda Zoet schreef een prima recensie over Draagvlak en Draagkracht. Zie voor meer informatie over ons boek over procesmanagement en een voorproefje van de inhoud de site die we hebben gemaakt over Draagvlak en draagkracht.
Alert op risico
Hoe breng je risicobewustzijn en risicobewust handelen in mensen en organisaties met succes tot ontwikkeling? Hierover schreven we samen met Thinka Bor het boek Alert op risico. Het is verschenen bij Vakmedianet. Zie hier voor vier besprekingen (onder de tab recensies). Ook als e-book verkrijgbaar.
Zomerkaarten
Een overzicht van de kaarten vind je hier.
De laatste blogs
Individualisme
Traditioneel Raadselen van de maatschappij heet de bundel opstellen en gesprekken die verscheen ter gelegenheid van 100 jaar academische sociologie in Nederland. Kennelijk is individualisering een van die raadselen, want Peer Scheepers en Inge Sieben schreven er een...
Regels
Dienst Net van de universiteit werd ik secretaris van een commissie waarin acht ministeries met elkaar vochten over de vraag, wie de dienst uitmaakte in het jeugdbeleid. Het ministerie waarvoor ik werkte, dat leverde de “coördinerend minister voor jeugdbeleid”? Het...
Diabologica
Paradox In het korte verhaal Diabologica laat Eric Frank Russell ruimteverkenner Wayne Hillder een planeet ontdekken waar de Vards wonen, een volk dat ook de ruimte bevaart. Hillder denkt dat wie aan ruimtevaart doet ook logisch zal redeneren. Daarom maakt hij contact...
Waarheid en tegenspraak
Versplintering De versplintering in streamingdiensten is slecht voor de portemonnee maar prima voor een gevarieerd aanbod van meer dan uitstekende series. Desondanks kijk ik me dezer dagen door zeven seizoenen Star Trek: The Next Generation. Jean-Luc Picard en zijn...

